|
|
|
Kyrkomötet
Kyrkorättsutskottets betänkande
2006:6
|
|
|
Stiftens tillsyns- och främjandeansvar för kyrkliga kulturminnen
|
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2006:63. I motionen föreslås att Kyrkostyrelsen uppmärksammar stiften på behovet av ökad kunskap i församlingarna om bestämmelser beträffande vården av de kyrkliga kulturminnena. Utskottet anser att det redan nu sker ett stort arbete från stiftens sida i motionens anda. En påminnelse från nationell nivå till stiften i frågan skulle enligt utskottets mening inte i nämnvärd omfattning öka stiftens insatser. Utskottet föreslår därför att motionen avslås.
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2006:63
Redogörelse för ärendet
Motionen
Motion 2006:63 av Torgny Larsson, Stiftens tillsyns- och främjandeansvar för kyrkliga kulturminnen.
Kyrkomötet beslutar att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att uppmärksamma stiften på behovet av ökad kunskap i församlingarna om gällande bestämmelser beträffande vården av kyrkliga kulturminnen.
Utskottet
Bakgrund
I 4 kap. 2 § kulturminneslagen anges att de kyrkliga kulturminnena - kyrkobyggnader, kyrko-tomter, kyrkliga inventarier och begravningsplatser - skall vårdas och underhållas. Denna uppgift åligger enligt kyrkoordningens 2 kap. 1 och 11 §§ församling eller samfällighet, om församlingen ingår i en samfällighet. Ansvaret för att uppgiften kommer till utförande vilar på ledamöterna och ersättarna i kyrkoråd eller kyrkonämnd. För de kyrkliga inventarierna gäller också enligt 4 kap. 7 § kulturminneslagen att i varje församling skall utses två personer som ansvarar för att en förteckning förs över de inventarier av kulturhistoriskt värde som tillhör de kyrkliga kulturminnena i församlingen. I kyrkoordningens 40 kap. 2 § finns bestämmelser om vilka som kan ansvara för att förteckningen förs. Dessa personer har också enligt kulturminneslagen ett särskilt ansvar för att inventarierna förvaras och vårdas väl.
Stiftet skall minst vart sjätte år kontrollera att alla föremål i förteckningen finns kvar. Denna kontroll skall också ske om någon av de ansvariga för inventarieförteckningen ersätts. Vid varje genomförd kontroll skall kopia på förteckningen sändas till länsstyrelsen.
För att uppfylla statens krav om kyrkoantikvarisk kunskap inom Svenska kyrkan vid förmedling av den kyrkoantikvariska ersättningen finns antikvarisk expertis i princip i varje stift. Denna används bl.a. för att genom råd och stöd förmedla kunskap till församlingar och samfälligheter i respektive stift om skötsel av de kyrkliga kulturminnena. För dessa befattningshavare ordnar nationell nivå regelbundet särskilda informations- och utbildningsdagar. Vidare pågår på nationell nivå ett arbete kring de kyrkliga kulturminnena med syftet att skapa underlag och stöd för teologiska och antikvariska samtal i församlingar och samfälligheter vid restaureringar och förändringar av kyrkorummen. Arbetet kommer att mynna ut i boken ”Levande arv”, som inom kort kommer att publiceras. Ett annat projekt, ”Differentierad användning och förvaltning av kyrkobyggnader” har nyligen startats.
För att öka kunskapen bland ansvariga på lokal nivå - förtroendevalda, kyrkvärdar och anställda - arrangerar stiften årligen utbildningar inom det kyrkoantikvariska området. Ämnesrubriker vid dessa utbildningar kan vara ”Vård av kyrkliga textilier och inventarier”, ”Daglig skötsel av kyrkan”, ”Kyrkans kulturarv – en resurs att bevara”. Även Svenska kyrkans församlingsförbund genomför varje år kurser inom detta verksamhetsfält. I vissa stift arrangerar också organisationer med anknytning till kyrkan kurser och seminarier i syfte att förmedla kunskap om det kulturhistoriska arv, som kyrkan förvaltar.
För att öka kunskapen om kyrkorna och deras kulturhistoriska värden har de flesta stift genomfört kulturhistoriska inventeringar och karaktäriseringar. Dessa är tillgängliga för såväl kyrkans folk som en bredare allmänhet i riksantikvarieämbetets bebyggelseregister.
För att vidmakthålla men också öka kunskapen om de kyrkliga kulturminnena införs regelbundet artiklar i Kyrkans tidning och tidningen FÖR om aktuella kyrkoantikvariska ämnen. I flera stifts periodiska tidskrifter publiceras också artiklar i hithörande frågor.
Frågor med anknytning till vården av de kyrkliga kulturminnena behandlas i några stift också vid biskopens visitationer då ansvariga förtroendevalda och anställda ges information och möjlighet till informationsutbyte.
Överväganden
Kyrkorättsutskottet anser att motionen tar upp ett angeläget ämne. Utskottet delar motionärens syn på att det är viktigt att öka kunskapen hos dem, som har till uppgift att ansvara för vården av de kyrkliga kulturminnena. Det gäller kunskap om bestämmelserna som reglerar verksamheten. Det gäller också teologiska, kulturhistoriska och antikvariska kunskaper om byggnaderna och inventarierna samt deras användning.
Utskottet konstaterar att redan nu genomförs en mängd olika utbildningsinsatser för att förmedla kunskap till berörda. Det sker både med initiativ från stiften och från nationell nivå. Även organisationer med anknytning till kyrkan deltar i detta arbete. På nationell nivå har genomförts ett projekt vilket inom kort kommer att publicera boken ”Levande arv”. Detta är ett exempel på insatser för att öka uppmärksamheten på dessa frågor. Stiften har genom de regionala samrådsgruppernas verksamhet, visitationer, rådgivning, egna utbildningsinsatser m.m. redan nu en verksamhet för att öka medvetenheten om detta kulturarvs värde och dess vård.
Uppsala den 28 september 2006
På Kyrkorättsutskottets vägnar
Lars Johnsson
Närvarande: Lars Johnsson, ordförande, Jösta Claesson, Mari Lönnerblad, Jan-Erik Forsberg, Carl Korch, Lennart Andersson, Inger Persson, Stig-Göran Fransson, Sonja Grunselius, Gunnel Lagerkvist, Inger Dafgård, Anders Roos, Karl Gunnar Svensson, Vivianne Wetterling och Eric Muhl.
Biskop Hans Stiglund har deltagit i utskottets överläggningar.
|